Hei!

Olen Tia Lehtonen, toimin parturi-kampaajayrittäjänä Ylöjärvellä. Kampaajan työn lisäksi olen myös opiskellut pieneläinhoitajaksi Karkussa 2006-2007.
Klinikkaeläinhoitajan ammattitutkinnon suoritin 13.3.2008. - Etelä-Tampereen eläinklinikalle kiitokset mahdollisuudesta harjoitteluun ja näytön suorittamiseen

Kissaharrastukseni alkoi vuonna 1995 ostettuani katastrofiyhdistykseltä 3 kk ikäisen maatiaiskolli Viiruksen.
Vuotta myöhemmin tie vei ensin kotikissanäyttelyihin ja sieltä noviisiluokan kautta rotukissanäyttelyitä kiertämään rekisteröidyn eurooppalaisen kanssa. Näyttelytoiminta imi mukaansa ja halusin Viirukselle kaverin jonka kanssa voisi käydä näyttelyissä pentuluokista alkaen. 
Birmoihin olin ihastunut näyttelyissä ja halusin saada itselle mahdollisimman tummaraitaisen tabbynaaman. Loppuvuodesta 1997 löytyi Jojon kissalasta sopiva urospentu Jojon Zi-Tabby Ikarus Jr. (Iksu). Naaraan hankkimista en silloin edes harkinnut sillä tarkoitukseni ei ollut ryhtyä kasvattajaksi.

Iksun saavuttua, näyttelyissä käyminen sai kirjaimellisesti siivet allensa, Viiruksen ja Iksun kanssa kierrettiin Eurooppaa ristiin rastiin. Ladon alla syntyneestä maatiaiskollista tuli Eurooppa Premior (huippuhetki Pariisissa syksyllä 1999 kun Viirus valittiin III kategorian parhaaksi uroskastraatiksi) ja Iksu valmistui Eurooppa Championiksi tasan 9 kuukaudessa (huh, tänäpäivänä vuoden näyttelykäyntieni laskemiseen saattaa riittää kahden käden sormet!) 

Iksu oli kiltti uros, ei merkkaillut eikä mourunnut, joten kirurgiseen apuun ei tarvinnut turvautua ja se mahdollisti sitten myös tyttöjen vierailut. Pentueita Iksulle syntyi 9 joista 1 Ruotsiin. Iksun ja Brizas Sinh-Tabby Aurigan rakkaudesta syntyi 8.4.2002 Sintsi (Doodlebug Xiang Zui Meili (sbi n) joka sitten ihan pikkuriikkisen harkinnan jälkeen muutti isänsä luo. Iksun tyttären muuttaminen luokseni merkitsi Iksun siirtymistä kastraatti luokkaan ja lähtölaukausta omalle kasvatukselleni...


Kasvattajanimeni FIN*Touchant (suom. Hellyyttävä) rekisteröitiin FIFEssä 8.9.2003. Alkuvuodesta 2004 Sintsi vietti pari kuukautta Ranskassa sulhasensa Fol Amour de la Perle d’Or luona ja ensimmäinen Touchant pentue, kaksi ruskeata tyttöä, syntyi 18.4.2004.

Tähän mennessä birma pentueita on syntynyt 21 ja lisäksi hoivissani on syntynyt yksi Doodlebug pentue.

Kesällä 2012 sattuma, vai pitäisikö sanoa kohtalo,  toi eteeni mahdollisuuden päästä "hännättömien" maailmaan ja cymric naaras Uskis (D'manns Uska Dara) tuli minulle  yhteisomistukseen ystäväni Kati Seiman kanssa. 

Uskis astutettiin ja sen ensimmäisestä pentueesta jäi minulle kotiin hännätön kilpikonnasavuharlekiini tyttö Nuuskis eli Touchant Sans la Queue. 

Nuuskiksen myötä minulle on avautunut aivan uusi maailma CFA näyttelyiden muodossa.  Nuuskiksen isän omistaja Tuija alkoi ottamaan Nuuskista mukaansa CFA näyttelyihin ja  vaikka vain "sivuovesta mentiin sisään niin paraatiovista tultiin ulos":   Nuuskis innostui näyttelyesiintymisestä niin että heti ekana kautenaan oli paras pitkäkarva manx (cymric) koko maailmassa ja samoin myös toisena kautenaan! Tätä kirjoittaessani kolmas kausi on vielä kesken mutta Nuuskis johtaa rotunsa maailman rangkingia.

Eipä sitä aina meinaa ymmärtää että miten siinä näin kävi ja millaisia saavutuksia tuo kotona sylissä kehräävä ja leipova kissa onkaan maailmalla seikkaillessaan saavuttanut ❤

Cymric/manx kasvatusta teemme yhteistyössä Katin kanssa (FI*KehRuun) ja  pentueita kasvattajanimelleni on rekisteröity tällä hetkellä kaksi.